Nick Drake, som dog 26 år ung 1974 och efterlämnade en stor låtskatt, tolkades av ett tio musiker stort gäng från Musikhögskolan en minnesvärd torsdagkväll på Kulturbryggeriet. Föreningen bjöd på entrén och elva medlemmar dök upp och njöt av utsökt öl och underbar musik – dessutom utmärkt ljudrattad av en av föreningens medlemmar, Jan-Åke Siljeström.

Sveriges enda professor i humor, Henny Olsson berättade om många olika aspekter av humor och skratt inför 18 medlemmar den 9 oktober. Henny Olsson är professor emerita, hon har varit lärarutbildare, skolledare och barnmorska, bl a i Örebro. Hon berättade vad som händer medicinskt när vi skrattar. Vid gapskratt påverkas hela kroppen och immunförsvaret stärks. Mycket riktigt är det också så att personer som skrattar mycket lever längre. Ett gott skratt – eller snarare flera – förlänger livet. På mötet beslöts också att ge styrelsen i uppdrag att författa en protestskrivelse mot neddragningarna på Länsteatern.

Ungefär lika många medlemmar firade Örebros Journalistseniorer femårsjubileum på Stadsträdgården. SJF:s kraftigt höjda pensionärsavgifter var på tapeten, men inga beslut fattades. Frågan kommer upp igen på årsmötet 2019.

Statsvetarprofessorn Mats Lindberg talade om ideologiernas död – men ändå inte – inför 20 medlemmar på höstens första träff den 5 september. Mats Lindberg avkrävdes svar om hur det skulle gå i det annalkande valet, men vågade inte ens gissa. Motiverade detta med att han alltid kommer sist i statsvetenskapliga institutionens valtips.

I stället tog han avstamp i Herbert Tingstens tes om ideologiernas död och gav en bred exposé över den politiska utvecklingen i Sverige – och delvis i Europa – de senast dryga 100 åren.

Vårens träffar:

Dragos väg från revolver-Herbert, till Juttan och Lula. Rolf Jansson, tidigare chefredaktör på Kurien, är uppväxt i arbetarområdet Ringstorp i Örebro. Han drömde om att bli socionom men bröt nacken i en dykolycka i Hampetorp. Via extraknäck på Örebro Kuriren blev han biorescensent 1965 under signaturen Dragos. Det var när skjutjärnsreportern Herbert Söderström skulle rädda ÖK och landets dåtida journalistik som bland andra Christina Jutterström sökte sig till Kuriren. Tidningen blev ett journalistiskt universitet. För ”Dragos” gick resan till SvTs Rapport, Metallarbetaren, Arbetet, Aftonbladet, Nya Norrland och chefredaktörstolen på Värmlands Folkblad och Kuriren. Under en tid som pressombudsman på Metall samarbetade han med fackordförande Lula i ett studieprojekt i Brasilien. Lula blev Brasiliens president – och Dragos författare och journalist i Kräcklinge. Om detta berättade han den 15 maj inför en rekordstor publik.

 

Tidigare under våren har våra träffar också varit ganska välbesökta med närmare 20 medlemmar på plats.

NA-medarbetaren, ledarskribenten Lars Ströman gästade årsmötet 2018. För dig som missade mötet finns en intervju med Ströman på  https://www.journalisten.se/nyheter/jag-ar-inte-gast-hos-verkligheten. Han berättade på årsmötet bland annat om hur han ofta besöker och verkar i Vivalla och om sina kopplingar till Somalia och Finland.

 

Författaren och tidigare journalisten Markus Lutteman gästade oss i april och berättade om sin författardebut med boken El Choco (2007), biografin Det du inte såg (2011) tillsammans med Patrik Sjöberg och samarbetet med författaren Mons Kallentoft. Läs mer om Markus Lutteman på hans hemsida http://markuslutteman.se/.

 

Hänt i höstas:

Många ville lyssna på tidigare kommunalrådet Björn Sundin den 24 oktober. 21 medlemmar mötte upp. Sundin berättade om Rådhusets historia och en hel del om Örebros politiska nutidshistoria. Plus att han funderade en kring dagens journalistik med vidhängande ”klick-kultur” och följderna för det demokratiska samhället.

På bilden fryser medlemmarna medan de beundrar Rådhusets nygotiska arkitektur.

 

 

Många ville också lyssna när Christian Lund, inspicient, guidade 16 medlemmar och icke-medlemmar genom Konserthusets numera inte längre så nyrustade lokaler den 6 december. Kryddat med anekdoter från Svenska Kammarorkesterns framträdanden och turnéer gav Lund en grundlig genomgång av arkitekturhistoria och orkesterhistoria.

Därefter en bejublad konsert med delar av Kammarorkestern och Göran Söllscher.

Om fotboll, Kina och vad man kan lära av livet som fotbollsproffs. Krönikören, kommentatorn och författaren Pelle Blohm berättade om sin karriär inför 21 medlemmar på föreningens årsmöte den 8 mars 2017. Han drog ett antal anekdoter från sin tid i BK Forward, ÖSK, IFK Norrköping, Dalian i Kina, Viking Stavanger och Gais. Numera är han på väg att skriva en memoarbok, en berättelse om hur livet kan te sig för en elitspelare, i sanning ofta inte en dans på rosor.